‘Guava’ Kansere Karşı Koruyor

Anavatanı Güney Amerika ve batı Hindistan olan guava meyvesini Silifke’de üretmeye başlayan Ziraat Mühendisi Mustafa Levent, kilogramını 7,5 liradan sattığı meyvenin kazancından son derece memnun olduğunu söyledi. Levent, guavanın kansere karşı koruyucu özelliği nedeniyle de ilgi gördüğünü belirtti.

Ziraat Mühendisi Mustafa Levent yaptığı açıklamada, 5 yıl önce deneme amaçlı birkaç tane guava fidanı diktiğini, meyvesinin tadını çok merak edince, deneme amacıyla üretime başlama kararı aldığını söyledi. Bu kapsamda 5 yıl önce Silifke Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün de destekleriyle Antalya’dan getirttiği 5 fidanı toprakla buluşturduğunu anlatan Levent, tadını çok beğendiği meyvenin fidanlarından 2 yıl önce 400 tane daha temin ettiğini belirtti.

BİRÇOK HASTALIĞA İYİ GELİYOR

Bu yıl üretiminin önemli bir bölümünü tanıtım amacıyla değerlendirmeyi hedefleyen Levent, bu sayede gelecek yıl 2-3 ton hasat etmeyi beklediği meyveden daha ciddi gelir elde etmeyi amaçladığını vurguladı. Guava meyvesinin gıda ve kozmetik sanayinde yaygın olarak kullanıldığını vurgulayan Levent, likopen oranı yüksek olan meyvenin kanser türlerine karşı koruyucu olduğu gibi, birçok hastalığa da iyi geldiğinin yapılan araştırmalarla kanıtlandığını belirtti.

PROSTAT VE MEME KANSERİNDE ETKİLİ

Guavanın çok kaliteli güzel bir meyve olduğunu belirten Mustafa Levent, “Guava lezzetli olup dalından koparıldığında hemen yenilebilecek özellikte bir meyvedir. Guava özellikle erkeklerde prostat kanseri, kadınlarda meme kanseri ve tiroid kanserinin tedavisinde yenildiğinde bir numaralı yardımcı meyvedir. Meyveyi yiyenler kendi ifadelerinde kanser tedavisine iyi geldiğini söylemektedirler. Bunun yanında çok hoş bir aroması var. Yurt dışında çok tanınan bir meyvedir. Arap ülkeleri çok iyi biliyor.


-------- Sponsorlu --------

Katar Büyükelçiliği’ne sürekli gönderiyoruz. İzmir’den bir firma bütün ürünüme talip oldu. Kilosu 7.5 TL’den bütün ürünümü İzmir’deki bir firmaya gönderdim. Lüks otellere ve pastanelerde dondurma ve pasta yapımında kullanacaklarmış. Guavanın yaprağı ise tansiyon ve şekeri düşürüyor” dedi.
Eylül ayının ilk haftasında başlayan hasat döneminin Ekim sonuna kadar süreceğini ifade eden Levent, “Şimdilerde ürettiğim meyve çok yüksek miktarlarda değil. Ancak ağaçların gelişmesiyle daha fazla verim alıp, tamamen bu işe yöneleceğim” dedi.

guava

MEYVE SULARINDA KULLANILABİLİYOR

Guavanın taze olarak tüketildiğini, guavanın sağlık açısından çok yüksek oranda içinde likopen barındırdığını ayrıca reçel, tatlı ve turşu üretiminde de kullanıldığını ifade eden Levent, güzel aroması nedeniyle meyve sularında da sıkça kullanılabildiğini kaydetti.

Silifke Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdullah Süngü ise, yörede ağırlıklı olarak narenciye üretiminin yapıldığını, ancak üreticinin daha fazla gelir elde edebilmek adına, tarımsal faaliyetlerini alternatif ürünlerle zenginleştirmesi gerektiğini söyledi.

Guava üretimi yapan çiftçinin gelecekte ciddi gelirler elde edebileceğine inandıklarını dile getiren Süngü, “Bu açıdan baktığımızda Mustafa Levent’i diğer üreticilerimize örnek olarak gösteriyor. Çünkü üreticiler gözlerinin önünde farklılıktan doğan zenginliği gördüğünde işin ciddiyetini daha fazla kavrayabiliyor” diye konuştu.

Bölgede narenciye alternatif ürün olarak nar ve kayısının da yetiştirildiğini, ancak ürün çeşitliliğinin her zaman daha da genişletilmesi gerektiğini dile getiren Abdullah Süngü, Türkiye’nin bile henüz bilmediği guava meyvesinin Silifke’de yetiştirilebiliyor olmasıyla üreticiye büyük bir avantaj sağlanabileceğini kaydetti.


-------- Sponsorlu --------