Kefir’in Faydaları ve Evde Kefir Nasıl Yapılır?

Evde Kefir Yapımı: Kefir ülsere ve alerjiye çok iyi gelen vücudun genel sağlığını iyileştiren bir besindir. Evde doğal kefir yapımı oldukça kolaydır. Lütfen paylaşalım…

Kefir Nedir? Kefir, kökeni Eski Türklere veya Kafkas topluluklarına dayanan; tadı ekşimsi fermente bir süt ürünüdür. Kefiri yoğurttan ayıran önemli nokta, içerisindeki bakteri kültürünün farklı olmasıdır. Kefir, içerisinde yaşayan bakterilerden oluşan canlı bir yaşam ortamıdır. Bu besini farklı kılan, canlı ortamın çoğalması esnasında gerçekleşen fermantasyon sonucu açığa çıkan faydalı bileşimlerdir.

Kefirin Faydaları Nelerdir?
Orta Asya ve Kafkaslarda bolca tüketilen bu güzel süt ürünü, bazı uzmanlara göre bu yörelerdeki uzun yaşamanın sırları arasında olabilir.

Sindirim Sistemi için Kefirin Faydaları: Laktobasiller ( laktik asit bakterileri ) bakımından zengindir. Hazımsızlık ve kabızlık sorunlarına karşı oldukça faydalıdır. İçerisinde bulunan prebiyotik kültür kefiri sindirim dostu bir besin yapmasıdır. Şişkinliği önleyici, gaz giderici etkisi vardır. Ayrıca bağırsaktaki faydalı bakteri ve mantarların çoğalmasını zararlı olan canlıların ise yok olmasını sağlar.

İstahsızlık, yorgunluk, uykusuzluk ve üst solunum yolları hastalıklarına da iyi gelmektedir.

Ülsere karşı kefir faydaları: Kefiri benzersiz kılan bir diğer husus ise; bugün tıpça kanıtlanmış olan ülserin en önemli nedeni olan helikobakter pilori isimli bakteriyi yok etmesidir. 1980’li yıllara kadar ülserin nedeninin acı ve baharatlı gıdalar olduğu düşünülmüştü ancak günümüzde ülserin asıl nedeninin bu bakteri cinsi olduğu ayrıca bu bakterinin pek çok hastalığa neden olduğu ispatlanmış durumdadır.

Alerjiye karşı kefirin faydaları : Öncelikle bağırsak florasını düzenlemesinden dolayı alerji ile mücadelede kullanılabilecek bir gıdadır. Daha önce bahsettiğimiz gibi, bozulan bir bağırsak florasında mantarlar yaygınlaşır, bu mantarlar ise yediğimiz besinleri kullanarak çeşitli atık maddeler ortaya çıkarırlar, bunlardan birisi ise asetaldehit adı verilen kimyasal bir maddedir. Bu madde belirli bir konsantrasyona geldiği zaman vücut histamin adı verilen bir madde salgılar.


-------- Sponsorlu --------

Histamin aşırı düzeye geldiğinde ise vücutta alerjik semptomlar kendini gösterir. Bu sebeple anthistamin adı verilen alerji ilaçları geliştirilmiştir. İşte; kefir gibi besinler bozulan bağırsak florasını düzenlemektedir. Ayrıca yapılan bazı çalışmalarda, kefirin alerjik hastalıkları tetikleyen Ige ( İmmünoglobulin E ) seviyesini baskıladığı kanıtlanmıştır.

Bağışıklık Sistemi ve Kansere Karşı Kefirin Faydaları: Kefirin içerisinde B grubu vitaminleri ile K vitamini , ile kalsiyum ve magnezyum mineralleri bolca bulunmaktadır. Yapılan çalışmalar; kefirin bağışıklık sistemini güçlendirerek kanser oluşumu ile diğer hastalıkların gelişmesini önleyebileceği görülmüştür. Bunun yanı sıra kemik sağlığı içinde gerekli olan mineralleri içermesi de onu özel bir besin kılmaktadır.

Kefirin Besin Değeri
100 gram kefir, yaklaşık 70 kalori olup, bu miktar; 4 gram yağ, 4 gram protein, 4 gram karbonhidrat, 60 mg kalsiyum, 75 mg potasyum ve 25 mg sodyum içermektedir. Önemli miktarlarda B12, B2 (Riboflavin) içerir. Ayrıca çok iyi fosfor, D vitamini ve magnezyum kaynağıdır. K2 vitamini de içerir.

Kefir Nasıl Yapılır?
Organik Kefir Yapımı için Malzemeler
1 tane kapaklı cam kavanoz

Naylon bir süzgeç ve tahta bir kaşık

Genişce bir kap

1 kilo ( organik süt olması kural değildir ama daha iyidir , pastorize süt ile de yapılabilir )

150 gram kefir mayası veya kefir

Evde Kefir Yapılışı
Kefir taneleri temiz cam kavanoz içine konur. Oda koşullarında kavanozu tam doldurmayacak şekilde taze süt eklenir ve bir gün karanlık bir ortamda bekletilir. ( Dilerseniz gün aşırı ( 36 saat ) bekleterek daha ekşimsi bir tat elde edebilirsiniz. ) Daha sonra karışım süzgeçten geçirilerek kefir taneleri süzülür. Kefir yapımı bu kadar. ( Oda koşulları 22 ila 25 derece arasında ki sıcaklıkları kapsamaktadır. )

Kefir Mayası Nedir?
Kefir mayası, kefiri elde etmek için kullanılan damızlıktır ve aslında kendisi de kefirdir. Ancak özel mayalama şartları ile benzersiz kültürler elde edileceğinden, iyi bir maya bulmak kefirin daha lezzetli olmasını sağlayacaktır. İnternet sitelerinde ve çeşitli doğal ürün marketlerinde kefir mayası bulmak mümkündür. Organik Kefir Mayası piyasa da 19 TL’ ye satılmaktadır.

Bunun yanı sıra 9 TL ile 14 TL arasında da kefir mayası bulmak mümkündür. Hazır kefir alarak da bunu maya olarak kullanabilirsiniz…


-------- Sponsorlu --------