Diş beyazlatmada doğal yöntem kenger sakızı

Türkiye’nin birçok bölgesinde yetişen kenger sakızı dişleri beyazlattığı gibi ağız kokusunu ve hazımsızlığı da gideriyor.
 
Kenger sakızının özellikle Anadolu’da çok sık kullanıldığını ifade eden Abdullah Yakar,“Ülkemizin birçok bölgesinde doğal olarak yetişen kenger şifa yönü çok olan bir bitkidir. 

Doğu Anadolu, Güney Doğu Anadolu ve Akdeniz bölgesinde bol miktarda bulunur. Kenger otu, sebze olarak kullanıldığı gibi, köklerinden elde edilen sakız da kullanılır.

Kenger sakızı olarak anılan sakız Anadolu’da oldukça yaygındır. Sık kullanılan ve bilinen bir sakız türüdür”dedi.

Diş fırçası görevi görüyor
Diş ağrıları ve diş eti rahatsızlıklarında kenger sakızının kullanılabileceğini dile getiren Yakar,“Kramp çözücü, hazımsızlığı giderici ve sinirleri güçlendirici özellikleri vardır.

Migrene karşı faydalıdır, kan temizleyicidir, terletici ve vücuda rahatlık verici özelliği vardır.

Damar tıkanıklığını önlemeye yardımcı olur. Çiğ olarak tüketildiği gibi yemeği, salatası ve turşusu da yapılır.

Aynı zamanda köklerinin kurutulup toz haline getirilmesiyle kahve olarak da tüketilebilir.


-------- Sponsorlu --------

Kenger sakızı da, kengerin kök bölgesine yapılan bir çizikle beyazımsı bir süt akar ve bu sütün katılaşmasıyla kenger sakızı elde edilir. Doğal bir sakız olduğundan çok fazla tercih ediliyor. Özellikle diş hastalıkları başta olmak üzere birçok rahatsızlığa iyi gelir.

Hoş kokusu ve kendine özgü tadı ile yöre insanın vazgeçilmezleri arasındadır. Diş ağrıları, diş eti rahatsızlıkları ve dişlerin beyazlatılmasında büyük etkisi vardır.

Ayrıca safra kesesindeki taşların düşürülmesinde, mide ağrısı ve şişkinliğine iyi gelir. İştah açıcı özelliği vardır, hazımsızlık rahatsızlıklarında, tansiyon, yüz felci ile şeker hastalarına iyi geldiğine dair halk arasında yaygın bir inanış vardır.

Yine kenger sakızı, doğal yapısı ile diş fırçası görevi görür, dişlerin temizlenmesinde etkin rol oynar. Ağızdaki eklemleri çalıştırıp, diş etlerine de masaj yapar” diye konuştu.

Su içerisinde muhafaza edin

Kenger sakızı çiğnemenin sabır istediğini söyleyen aktar Abdullah Yakar, sakızın yumuşamasının yaklaşık bir haftayı bulduğunu ifade etti. Yakar, “Kenger sakızı mutlaka su içerisinde muhafaza edilmelidir. 5-6 ay gibi sürede kullanılabilir.

Özellikle Darende ilçesinde birçok ev halkının geçim kaynağı olan kenger, keşfedilmesi gereken bitkilerimizin arasında yer alıyor” şeklinde konuştu.


-------- Sponsorlu --------