Güvem Eriği – Çakal Eriği Faydaları

Özellikle Şeker Hastaları İçin Tavsiye Ediliyor

Bilimsel adı Prunus Spinosa olan güvem eriği ya da çakal eriği Anadolu’da da yetişme alanı bulmuş, Avrupa’dan Kuzey Afrika’ya kadar yetişen yaprağı, çiçeği, meyvesi ayrı ayrı şifa kaynağı olan bir bitkidir. Kara erik olarak da anılır.

Anadolu’da bilinen ve çayı, marmelatı, reçeli, sirkesi yapılan ve tüketilen bir bitkidir. Meyveleri mor-yeşil, yuvarlak, iri çekirdekli ve buruk ekşi bir tada sahiptir. Meyve ve yapraklar bol miktarda tanen, pektim ve şeker, organik asitler bulunur. Çiçekler flovan glikozitler açısından zengindir.

Güvem Eriği-Çakal Eriği Ne Zaman Toplanır?

Güvem eriği nisan ayı gibi çiçek açar. Çiçekler bu ayda toplanıp kurutulabilir. Çiçeklerden yapılan çayın kan temizleyici, yağ eritici, terletici ve kramp çözücü etkisi vardır. Çiçekler taze toplanıp çayı da yapılabilir.

Meyveleri ise sonbahar ayında olgunlaşır. Meyveler taze olarak yenilebileceği gibi; marmelatı, reçeli, şurubu ve sirkesi yapılabilir.


-------- Sponsorlu --------

Güvem Eriği Faydaları Nelerdir?

Kan şekerini dengeleyici özelliği ile şeker hastaları için oldukça faydalıdır. Sirkesi bu açıdan tercih edilebilir.
Meyvelerinin damar büzücü özelliği vardır. Bu yönüyle hemoroid sorununa karşı etkilidir. Mide ve sindirim sistemine faydalıdır. Terletici ve ateş düşürücü özelliği vardır.

Böbrek taşı oluşumunu önleme özelliği vardır. Boğaz ağrıları ve ağız içi yaralara karşı faydalıdır. Balgam söktürücüdür.

Meyvelerin doğrudan tüketimi ya da suyunun cilde ve yüze uygulanması cildi sıkılaştırıcı etki gösterir. Sivilceler üzerinde de oldukça etkilidir. Suyunu pamuk ile temizlenen cilde uygulanabilir.

Vücuttan ödem atılması noktasında en güçlü meyveler arasındadır. Diüretik ve müshilaj etkisi ile bağırsakların temizlenmesinde ve vücuttan fazla suyun atılmasında da güçlü etkilere sahiptir.

Sakinleştirici özelliği vardır. Deri döküntülerine karşı faydalıdır.
Menopoz dönemi sorunlarına karşı kullanılabilir.


-------- Sponsorlu --------