Göz Kapağı Düşüklüğü Ciddi Bir Sorunun Habercisi Olabilir

İnsanların estetik bir sorun olarak gördükleri göz kapağı düşmesi (ptosis) aslında ciddiye alınması ve bir uzmana başvurulması gereken bir konudur. Göz kapağı düşmesi doğuştan ve yaşlanma gibi etkenlerden dolayı oluşabileceği gibi ciddi nörolojik sorunlarında habercisi olabilir.

Göz kapağı düşüklüğü göz kapağını kaldıran kasın doğuştan zayıf olması durumunda ortaya çıkabiliyor. Bunun yanında yaşla bağlantılı olarak yaşlanmaya dayanan göz kapağı düşmelerinede oldukça rastlanmaktadır. Ayrıca yaralanma, uzun süreli kontakt lens kullanımı ve gözde oluşan alerjik durumlarda göz kapağının düşmesinde tetikleyici unsurlardır.

ÇOCUKLARDA GÖZ KAPAĞI DÜŞÜKLÜĞÜ

Çocuklarda göz kapağı düşüklüğü yaş ile orantılı olarak iyileşen bir durum değildir. Yani çocuk büyüdükçe bu sorun ortadan kalkmaz.

Çocuklarda oluşan göz kapağı düşüklüğünde okul öncesinde tedavi yapılmamış ise çocuğu olumsuz yönde etkileyebilir. Görmeyi engelleyen göz kapağı düşüklüğünde ise okul öncesi ameliyat oldukça önemlidir.


-------- Sponsorlu --------

CİDDİ NÖROLOJİK SORUNLARIN HABERCİSİ OLABİLİR

Göz kapağındaki düşüklüğün çift taraflı olup olmadığı ve gün içindeki değişkenliğiyle beraber görmede sorun yaşanıyorsa bir doktora başvurulmalıdır. Doğuştan gelen göz kapağı düşüklüğü, yaşlılık, alerjik durumlar, diyabet ve hipertansiyon gibi birçok nedene bağlı olarak oluşan göz kapağı düşüklüğü aynı zamanda nörolojik sorunlarında belirtisi olabilmektedir.

Göz kapağının açılması guatrın bir belirtisiyken göz kapağındaki düşüklük, kas hastalıkları ve beyin damarlarının genişlemesinin bir belirtisi olabilir. Beyin damarlarının genişlemesi hayati bir risk taşımaktadır. Bunun belirtisi olabilecek göz kapağı düşmesi ile birlikte göz bebeğinin büyümesi söz konusu ise acilen bir uzmana başvurmak ve gerekli muayenelerin yapılması rahatsızlığın öyküsünü belirlemede oldukça önemlidir.

GÖZ KAPAĞI DÜŞMESİ (PTOSİS) TEDAVİSİ

Göz kapağı düşmesinde tedaviye başlanmadan önce ilk olarak nedeni araştırılmalıdır. Gerekli muayeneler yapıldıktan sonra gerekirse nörolojik tetkikler yapıldıktan sonra cerrahi tedavi uygulanır. Eğer göz kapağı düşüklüğü herhangi bir travma sonucu oluşmuş ise en az 6 ay beklenmeli ve bu süre içinde herhangi bir cerrahi işlem uygulanmamalıdır. Cerrahi işlem lokal olarak uygulanmaktadır.


-------- Sponsorlu --------