DÜNYADA ARASAN, BULAMAZSIN: Bu ağaç sadece Türkiye’de var!

“Bu günnük ağacı yalnız Marmaris-Köyceğiz arasında, bir de Gökova’nın kimi kıyılarında bulunur. Yeryüzünde başka hiçbir yerde yoktur.”

“Ülkemizde bu ağacın sığala yağı çıkartılıp, tonlarcası Avrupa’nın birçok lavanta fabrikasına satılır, yani ihraç edilir. Günnük yağının fazla bir kokusu yoktur. Ama radyolarda hoparlörler sesi büyütür ya: Hoparlörün sesi büyüttüğü gibi, günnük ağacının yağı da kokuyu büyütür. Örneğin bir damla gülyağı beş kilo sığala yağına dökülünce, beş kilonun beş kilosu da gülyağı olur.

Sığla, dünya’da doğal olarak belli yerlerde yetişir. Türkiye’de en geniş yayılışını Muğla’da özellikle’de Marmaris, Dalaman, Köyceğiz ve Fethiye dolaylarında gösterir.Buzul çağından günümüze kadar gelmeyi başarmış bir ağaç olan sığla ağacından elde edilen sığla yağının, eski çağlardan itibaren üretimi yapılmış ve önemli bir ürün olarak çeşitli şekillerde değerlendirilmiştir.


-------- Sponsorlu --------

SIĞLA YAĞININ VE GÜNLÜK KABUĞUNUN KULLANIM ALANLARI

Sığla yağı, Muğla’da bitkilere dayalı geleneksel tedaviler kapsamında ülser, gastrit, reflü gibi mide ya da bağırsak rahatsızlıklarında, üst yolunum yolu hastalıklarında, insan ya da hayvanlardaki cilt hastalıklarında, kesi, yara ve yanıklarda kullanılır. Eskiden

sünnet olan çocuklarda yara iyileştirici olarak kullanılmıştır. Sığla ağacı çevresinde yaşayan hayvanların bile yaralarını, ağaçtan akan balzama sürerek iyileştirdikleri söylenir.

Sığla yağı, sözü edilen geleneksel uygulamalar dışında dünyada özellikle parfümeri ve ilaçendüstrisinde önemli bir yere sahiptir. Sabunculukta kullanılır.

Sığla ağacının baharda filizlenen taze, küçük yapraklarından haşlandıktan sonra kavurmak suretiyle yemek yapılır.

Sığla ağaçlarının bulunduğu piknik alanları da yaz günlerinde serin ve temiz hava almak isteyenlerin önemli uğrak yerlerinden biridir.


-------- Sponsorlu --------