Sebzelerin Üzerinde “Arılıdır” Yazınca Daha mı Doğal Oluyor?

Organik pazarlarda, çarşıda hatta marketlerde çok sık görmeye başladığımız bir etiket var: Arılıdır. Peki bu arılıdır etiketi ne anlama geliyor?

Arılıdır ne demek?

İşin uzmanından gelen bir açıklamayı sizinle paylaşmak istiyoruz: Normalde çiçekler tozlaşırken rüzgar ve diğer canlıların yardımına ihtiyaç duyarlar.

Özellikle arılar ve böcekler çiçeklerden nektar almak için üzerine konarlar ve ayaklarıyla, vücutlarıyla o çiçekten bulaşan polenleri başka çiçeğe taşırlar. Böylece çiçekler arası döllenme olur ve sonucunda meyve oluşur. Tozlaşma dediğimiz bu olay olmazsa kesinlikle çiçekler meyveye dönüşmeyecektir.


-------- Sponsorlu --------

İnsan eliyle kurulan seralarda ise böcek ve rüzgar etmeni olmadığı için bu tozlaşma olayını elle yapmak zorundadırlar. İşte bu yüzden seranın içine bir arı kovanı koyarlar ve arılar çiçekten çiçeğe gezdikçe tozlaşma doğal yoldan sağlanır.

Arıların ürün kalitesine bir katkısı var mı?

“Arıların ürün kalitesine hiçbir katkısı yoktur” diyen uzmanımız durumu bu şekilde açıklıyor: Seralar dış ortamla bağı kesilmiş izole alanlardır. Ve seralarda üretimde kullanılan toprak her zaman yerinde sabittir.

Aynı toprak üzerinde senelerce aynı ürünler yetiştirildiği için toprağın mineral vs değerleri gittikçe düşer. O yüzden her sene toprağın kalitesini arttırmak için, seracılar binbir çeşit kimyasal ürün kullanırlar. Kimisi topraktaki zararlıları öldürür, kimisi toprağa potasyum vs madde desteği sağlar, kimisi suyu daha fazla tutması için kullanılır.

Tüm bunların yanında o toprakta yetişen bitkiler için de birçok kimyasal destekleyici kullanılır. Bitkinin topraktan daha iyi mineral çekebilmesi için, ışıktan daha fazla yararlanabilmesi için, meyvelerin daha hızlı olgunlaşması için vs.


-------- Sponsorlu --------