Muşmula Halk Dilinde Töngel Meyvesinin Sıradışı Faydaları

Muşmula halk dilinde ‘‘töngel’’ diye adlandırılmaktadır.

Muşmula ağacı klasik ağaçlara benzemez iki-üç metreye kadar uzayabilmektedir. Muşmula ağacı genelde kıraç, kırsal bölgeleri sever. Sert iklimlerde yetişebilen muşmula ağacı gibi, muşmula meyvesi, serttir. Muşmula meyvesi ortalama ceviz büyüklüğünde yetişir, meyvenin dış kısmı biraz kıllıdır.

Muşmula, ülkemizde yaygın olarak Karadeniz bölgesinde bilinir. Muşmula cinsleri bölgeye değişebilir. Bazı bölgelerde kırmızıya çalan renkte olurken bazı kesimlerde açık yeşil renkleri olur. Fakat muşmulanın tadı genelde aynıdır. Kıllımsı muşmula kabuğunun içerisinde beyaz renkte elmanın içini andıran tabaka bulunur, merkezinde ise muşmula çekirdeği vardır.

Karadeniz bölgesinde yaz aylarının sonuna doğru çıkan muşmula meyvesi, yaygın şekilde tüketilir. Muşmula meyvesinden, muşmula turşusu, muşmula çayı yapılır. Aynı zamanda Muşmula kurutularak kış ayalarında da tüketimine devam edilir. Muşmulanın her şeyinden faydalanan karedeniz insanı, muşmula marmelatı yaparak tatlılarda kullanır.

Muşmulanın Sağlığa Faydaları

Muşmulanın gaz giderici olarak da faydalı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Turan Karadeniz:

“Muşmula meyvesi böbrek hastalıklarına da iyi gelmekte, gaz giderici olarakta faydası bulunmaktadır. Mideyi kuvvetlendirir, sinirleri de aynı zamanda güçlendirir. Kan dolaşımını düzenler. Meyvesi kadar yaprakları ve çekirdekleri de çok faydalı. Çekirdeği böbrek taşlarının düşürülmesinde faydalı. Yine yaprağı kaynatılarak içilirse şeker hastalığına da iyi gelmektedir. Vatandaşlarımıza bu meyveyi bol bol tüketmelerini tavsiye ediyoruz.” dedi.

Sindirim Sistemine Faydaları: Muşmulanın faydası arasında ilk gösterilecek özelliği sindirim sistemine faydalarıdır. Muşmula bağırsak hareketlerini arttırırarak sindirimsistemine katkıda bulunur. Bol miktarda C vitamini içeren muşmula sindirim sistemi organlarının sağlığını korur.


-------- Sponsorlu --------

Böbreklere İyi Gelir: Muşmula yaprağı kaynatılarak içildiğinde böbrek taşlarının oluşmasını engelleyebilir. Böbrek sorunları yaşayan kişilerde farklı sonuçlar verebilidğinden böbrek hastalarının bu durumu doktorlarına danışmalarını öneririz. Bazı sağlık uzmanları muşmulanın maydonoz kökleriyle iyice öğütülerek tükteilmesinin böbrek taşlarını düşürebileceğini savunmaktadır.

İltihabı Giderir: Bağırsaklarda meydana gelen iltihaba karşı muşmula faydalıdır, düzenli olarak muşmula çayı yüketmek bağırsakları değişik enfeksiyon hastalıklarından korumaya yardımcı olabilir.

Kan Dolaşımı: Muşmula kan dolaşımını hızlandırarak metabolizmanın artmasını sağlayabilir. Böylece vücudun toksinlerden temizlenmesine yardımcı olabilmektedir.

Sinir Sistemine Faydalıdır: Düzenli olarak muşmula tüketimi, merkezi sinir sistemine iyi gelir. Kan dolaşımını hızlandırdığından dolayı beynin daha düzenli oksijen almasına yardımcı olur. Böylece zihin üzerinde olumlu etkiler sağlar.

Zayıflamaya Faydaları: Muşmula zayıflamaya iyi gelir. Bağırsak hareketlerini arttırarak zayıflamaya engel olan unsurların ortadan kalkmasını sağlar. Bu özelliğinden dolayı muşmula hoşafı tüketimi kilo vermek isteyenler tarafından yaygın olarak tüketilir. Muşmula hoşafı, boşaltım sisteminin hareketlerini arttırırken su içerdiğinden dolayı bünyenin su kaybını  önler.

Enerji Deposu: Muşmula hastalıklara faydaları yanında Anadoluda yaygı birşekilde yemeklerde enerji sağlaması için kullanılır. Muşmula tatlısı, muşmula turşusu ve aynı şekilde kuru muşmula yıl boyunca tüketilir. Bunun nedeni muşmulanın enerji verici özelliğinin olmasıdır. Sabahları güne muşmula ürünleri ile başlamak stresi azaltır, direnci arttırır.

Muşmula Çekirdeği: Muşmula çekirdeği sindirim sistemine faydalıdır. Bunun yanında etkili idrar söktürücü olan muşmula çekirdeği idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılmaktadır.


-------- Sponsorlu --------